Een merkwaardig stuk cultuur-geschiedenis: hoe streken de mensen vroeger hun kleding? Hoe werd de beroemde plooikraag van Willem van Oranje zo mooi in model gemaakt? Hadden ze daar speciale strijkgereedschappen voor? Inderdaad! En die lijken in de verste verten niet op uw hedendaagse gewone platte stoom-strijkijzer...

Hoe streken de dames vroeger hun pofmouwen zo mooi bol? Hoe verwarmden ze vroeger de strijkijzers toen er nog geen elektriciteit was? Hoe maakten de mutsenplooisters vroeger die piep-kleine regelmatige plooitjes in mutsenrandjes? Hoe oud is het oudste strijkgereedschap?

In dit museum krijgt u een antwoord op al deze vragen. Niet zo maar een museum, maar gehuisvest in een heel bijzondere ambiance: Nederlands oudste boerderij van het Oldambtster type: 1576. De oude schoorsteenbalk met dit unieke jaartal (en de namen van de eerste bewoners erbij gekrast..!) is op zich al een kijkje waard.

In 1982 is dit museum opgericht door Louise en Guus den Besten. In de loop der jaren is de expositie steeds verder uitgebreid. Zo langzamerhand begon de beschikbare ruimte zelfs ontoereikend te worden voor de toenemende inventaris. Vandaar: een drastische verbouwing waardoor de expositieruimte bijna drie maal zo groot is geworden. Alles wat tot dusver onder plastic in de schuur was opgeborgen (mangels, linnenpersen, enz.), kan eerdaags door het publiek aanschouwd worden.

Op  zaterdag 12 mei 2007 (het 25-jarig bestaan) zal de vergrote expositieruimte officieel geopend worden (alleen voor genodigden). Vijf dagen later (op Hemelvaartsdag, 17 mei 2007) kan iedereen het vergrote museum komen bezoeken. Uiteraard is dit in het kader van de Culturele Open Dag die het dorp Noordbroek jaarlijks op Hemelvaartsdag houdt. Naast het 25-jarige uitgebreide Strijkijzer-Museum zijn er die dag nog over de twintig andere cultureel interessante locaties te bezoeken (allemaal gratis), zoals enkele andere musea (Aardewerk Museum, Gereedschappen Museum, Ot-en-Sien-Museum), ateliers van enkele kunstenaars, de Middeleeuwse kerk met zijn beroemde fresco’s en het Schnitger-orgel, de molen, enkele agrarische bedrijven met bijzondere producten, een zorgboerderij, enz., enz..

Na deze Open Dag is het Strijkijzer-Museum (zoals gewoonlijk) weer alleen op afspraak te bezoeken (0598 - 452075).

Hier laten ze u niet alleen de voorwerpen zien van twee-, drie-, vierhonderd jaar geleden waarmee onze voorouders hun kleding bewerkten, maar u leert ook de hele cultuur eromheen kennen. Wat dacht u bijv. van deze advertentie uit 1887:

Kennelijk was deze "Vrouw Keizer" (niet: Mevrouw Keizer...!) uit eind-1800 politiek gezien nog al "links" ("wegens werkeloosheid van haar man"..., en: de aanhef "Partijgenoten"...). Maar droegen die socialisten/communisten uit het eind van de 19e eeuw wel witte boorden en manchetten...? (Nee, natuurlijk niet!) Wat een jammerlijke psychologische vergissing van "Vrouw Keizer"... Maar in dit museum bewaren ze nog wel de apparatuur die zij hanteerde om de "boorden, manchetten en mutsen" fraai gestreken en gesteven af te leveren...

En die apparaten zijn de meest vreemdsoortige voorwerpen uit vroeger eeuwen. Hier vast een klein voorproefje van de collectie van bijna anderhalf duizend oude voorwerpen waarmee kleding vroeger werd gestreken, geperst, gemangeld, geplooid, gesteven, geglansd:


Het aardewerk-strijkijzer (links onder) is al uit ± 1500; de staande paddestoel is van jongere datum: ongeveer 1900. Daarmee streek "Vrouw Keizer" de pofmouwtjes van uw overgrootmoeders blouse mooi bol. Geen kunst toch als je daar zo'n mooi stuk gereedschap voor hebt! Maar waar diende dat vreemde brede koperen pincet voor (rechts onder), of die horizontale koperen buis op een standaard? U moet maar eens een afspraak maken, dan zult u het allemaal aan de weet komen!

Bezoekers worden altijd rondgeleid. Een bezoek aan dit museum is uiteraard te combineren met een bezichtiging van de Kerk, het Aardewerk-museum, de molen, enz.).

Wilt u meer informatie over dit museum of over strijkijzers, klik dan hier: www.expositiewijzer.nl/musea/strijkijzermuseum.html

Nederlands Strijkijzer-Museum

Webdesign 2016 goudsmidmargriet.com